tirsdag 8. februar 2011

Xinran: Tapte døtre


Tapte døtre er en engasjerende og hjerteskjærende bok om mødre som frarøves deres døtre. Boka handler om kinesiske kvinner som har vært tvunget til å gi fra seg sine nyfødte døtre. Forfatteren Xinran er en kjent kinesisk journalist og radio programleder. Hun er oppvokst i Beijing men i 1997 flyttet hun til London.

I Kina hadde hun et radioprogram kalt Stemmer i natten hvor modige kvinner fortalte sine grusomme hemmeligheter om hvordan de ble tvunget til å gi fra seg sine døtre. Noen av disse historiene og hennes personlige erfaringer deler hun med oss i boka Tapte døtre. Xinran skildrer disse kvinnenes dramatiske opplevelser, og går samtidig tett på det kinesiske samfunnet der tusenårige tradisjoner og en streng ettbarns politikk spiller en avgjørende rolle.

Tapte døtre handler om sorg og savn, kjærlighet og håp og er et sterkt vitnesbyrd om ettbarns politikkens omkostninger for enkeltmenneske. Xinran henvender seg også direkte til de adopterte døtre med sin historie. En sterk bok som gir noen nye dimensjoner i vårt ønske om å prøve å bli kjent med disse mødrene til kinas tapte døtre.

Ingen kommentarer: